Vegetariánská bašta

Zobrazit předchozí téma Zobrazit následující téma Goto down

Vegetariánská bašta

Příspěvek pro Karel 124 za 05.06.15 13:11

Z jednoho fora jsem přetáhnul svůj sloupek aby to bylo pokupě . cyclops
1220 napsal :
Zde prosím pište své odzkoušené receptury na jídla bezmasá, pokud je někdo vegan, napište to.
Úvodem radostná vzpomínka na lyžařský kurz mateřské školky před cca osmi lety Na Mísečkách.
Řízením osudu jsem se ocitnul se synem a 40 dětmi a 5 učitelkami sportovní mateřské školky v zimě na horách jako pomocník lyžařského výcviku. Již v autobusu říkám : Na mně ušetříte, jsem vegetarián. Jenže ouha nikdo větší v autobusu nebyl  Neutral To zařídíme pravila paní ředitelka školková.
A skutečně , hned první večer, se přišel podívat kuchař do jídelny a ptá se : kde je ten stokilový vegetarián ? Když mně uviděl, pokýval hlavou
a pravil : Aha a zmizel v kuchyni.
Musím říct , že opravdu uměl, bylo to pestré a velmi dobré. Brzy jsem si všimnul lačných pohledů učitelek i dětí od jejich talířků se skoro stejnými omáčkami a mdlými knedlíky povětšinou.
Třetí den to již říkali nahlas: Že jsme to taky neřekli.
Dostával jsem obyčejná jídla jako smažák, zapečené brambory , květák jako mozeček, palačinky, zeleninové saláty, čerstvé koblihy.......
Bylo to mnohem různorodější a živější než menu ostatních, a bylo znát , že by si dali taky..........

Tolik úvodem.
K.

Comenius napsal :
Protože ráda vařím i jím, chtěla bych tady taky občas přispět. I když vegetariánsky vařit není žádná věda, jíme vlastně to co ostatní, akorát místo masa asi víc tepelně upravené zeleniny, občas sójové maso, luštěniny, tofu, seitan, šmakoun, žampiony, tempech, různé veget. uzeniny . A asi taky víc zeleniny a ovoce, jen tak nebo ve formě salátů a také ořechy a různá semena. Ale to už spíš souvisí s tím, že člověk časem přirozeně přejde k větší jednoduchosti a k tomu, co mu dělá více dobře. Když s tím člověk začíná, mělo by to být také dobré. S vegetariánstvím lze začít i při zachování typicky české kuchyně vč. těch knedlíků a omáček. Lze použít pár fintiček, které vytváří hloubku chuti i u bezmasých jídel. Jako jedna z nich se mi osvědčilo do některých jídel přidávat nastrouhanou kořenovou zeleninu ( jako na svíčkovou),případně ji orestovat na troše oleje. Nikdy nesmí chybět dost cibulky, dochucovat je možno kromě různých koření taky kostkou zel. vývaru ( je ho možno koupit i bez glutamanu), misem, případně sojovou omáčkou. Unikátní, žel u nás se zatím nedá koupit ( vozili jsme si to z Německa) je Vitam, pikantní kvasnicová pomazánka plná enzymů a vitamínů řady b., která i jako dochucovadlo je úžasná. Ta strouhaná restovaná kořenová zelenina je dobrá do omáček typu guláš, nebo do zapečených jídel typu francouzské brambory, nebo zapečené těstoviny, kde kromě ocmažené cibule nesmí chybět nadrobno nakrájený párek Vegeťák.

Recept : GULÁŠ ( podle toho, co tam dáme může být pokaždé trochu jiný)
3 velké cibule, 1 bal. sójových nudliček, 250 g žampionů, 150 g kořenové zeleniny ( strouhané nebo na kostičky), l zel. paprika, 1a 1/2
bal. mleté sladké papriky, stroužek česneku, majoránka, pepř, l kostka zel. vývaru, trochu mouky na zahuštění, trocha oleje,
nové koření
Nahrubo nakrájenou cibuli smažíme na oleji, přidáme mletou papriku, ve slané vodě uvařené sójové nudličky, nové koření, pepř , podlijeme trochou vody, přidáme kořenovou zeleninu ( nebo jsme ji už smažili s cibulí), nakrájené žampiony, zahustíme trochou mouky rozkvedlané ve vodě, nakonec nakrájenou zel. papriku, majoránku, prolisovaný česnek, dosolíme a krátce povaříme. Podáváme s chlebem, knedlíky, brambory a pod.
Obměna - bez sojového masa, 1/2 bal ml. papriky, 1/2 bal. Kari, možno přidat další např. grilovací v menším množství, pak už ne majoránku, je možné použít jiné druhy zeleniny např.( mrkev brokolice, žampiony) nebo ( mrkev cuketa, hrášek, pórek)- jako omáčka k rýži, možno posypat strouhaným sýrem. Nesmí chybět zel. salát.
Obměna - 1/2 bal. papriky,1/2 bal. houbového koření ....
Zdravím a dobrou noc.

_________________
Naděje na obecné světlo, u konce dnů, je nepochybná.

Iv napsal :
Výborný, mohu jen doporučit, místo žampionu používáme čerstvé houby( i Babky) a jako chlap si to ještě přichutím trochu pálivou paprikou( abych se mohl dívat po ženskejch).Druhý den je nejlepší !!! + :good:

_________________
Svůj šírák odhazuji vdál a letím zpět ke hvězdám. (Cyrano)

jarda ovčák napsal :
gulášek

Namočíme přes noc fazule, čím větší, tím lepčí...
Uděláme základ na guláš a fazule uvařené v papinovým hrnci s pořádnou halouzkou líbečku doměka přidáme do základu, přidáme vodu a zahustíme jíškou, raději tmavou klidně z oleje.... Pro hubené rozkloktanou moukou.
Jako vylepšení na úplný konec přihodíme nasekanou bazalku a už necháme odpočinout pod pokličkou aspoň půl hodinky.. Ti fajnoví přihodí lžičenku chili, nebo něco ostřejšího, a konzumují jen zlehounka, druhý den je opravdu boží...

Pokud je řeč o bezmasé kuchyni, pak tedy moje zbožňované polévky....
To se vezme brokolice, nebo patizon bez vnitřku i se slupkou a nebo klidně hokkaido bez vnitřku i bez slupky a uvaří se ve vodě. Pak se odlije půl vody a vloží se do mixéru. já to dělám v takovým nerezovým dreku s názvem vorverk, ono to i vaří.může se zozmixovat ponorným mixérem. Vhodí se trocha líbečku, může i magi kostky a přiměřeně sýra, mléka či smetany.Nebo voda s moukou, jak komu vyhovuje.Sýr je dobrá cihla, klidně gouda, nebo i ten modře plesnivej.
Vznikne polívčička hodná bohů.Tímhle způsobem se dá použít i mrkev,lze kombinovat i s celerem či pastinákem.
polívčičku na talířku ozdobíme nasekanou petržílkou nebo saturejkou, bazalkou nebo kerblíkem či pažitkou.
Ti odvážnější meduňkou.Lehce zasněžíme černým pepřem neb nečím ostřejším, ale verze mild, tedy jemná je univerzálně dobrá.Svátečně můžeme posypat žemličkou neb chlebem nakostičky nakrájeným a v troubě dozlatova opečeným.....
Výhodou je možnost přípravy kombinací.... květák s mrkví, brokolice s dýní, při mrkvi, celeru vám vznikne podobnina svíčkové, do které rád přihodím fazulky a po odpočinku přes noc podávám jako hlavní jídlo.
Zkoušel jsem to i s běžnou dýní a funguje to bezva.Rodinka má ráda všechny, ale při brokolicové jsou nejraději.



Pokračování příště  Shocked

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Vegetariánská bašta

Příspěvek pro Karel 124 za 11.06.15 13:51

Zde je takový hezký recept na mangold :
http://www.gurmanka.cz/2012/08/brambory-se-spenatem-nebo-mangoldem-chorvatska-blitva
až na ten název ........:-)  je tam i diskuze k tomu......
Mně to přijde trochu hořké skoro vždycky, ale ne že by to vadilo. pokud by se to uchovávalo zmrazené jako již uvařené , nebo dušené, výsledek bude o něco lepší .............:-)

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Přechod na pránickou výživu

Příspěvek pro Karel 124 za 19.06.15 10:59

Pro určitý typ lidí je možný přechod na pránickou výživu. Discorea batatas může být
přechodem z všeobecné výživy na pránickou. Jeho koncentrované světelné působení to usnadňuje.
K.

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Červená řepa s natí na cibulce.

Příspěvek pro Karel 124 za 03.07.15 11:08

Zahrady nám skýtají soběstačnost. Při protrhávání červené řepy bylo získáno několik červených řep s natí ne větších než 4 cm.
Co s tím ? Podařilo se mi dušením s trochou oleje a vody a jedné střední cibule získat chutné jídlo. Ochucení : sůl, pepř popř majoránka a česnek. Před dušením pokrájeno na malé kousky Podle množství oleje s přílohou, nebo bez. např chleba, brambory apod.
Dobrou chuť.

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Vegetariánská bašta

Příspěvek pro Karel 124 za 20.08.15 11:31

Našel jsem zajímavý blog a na něm dost pěkné recepty a povídání o jídle :
http://brozkeff.net/vareni/

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Chleba a pochoutka z červené řepy

Příspěvek pro Karel 124 za 27.08.15 11:10

V pondělí jsem se účastnil pečení chleba na kompotu
http://www.kom-pot.cz/
Bylo až tolik fajn, že účastnice Zuzana recepty napsala.Viz dole.
Již brzy budu mít vlastní chleba. Kvásek vznikne sám od sebe z mouky a vody, neboť bakterie jsou všude.Přidáváme cca 2 lžíce mouky ob den do předchozího kvásku
Zkuste si upéci vlastní chleba je to cesta k soběstčnosti. samosebou platí, že bez práce to nejde.Very Happy
Zuzana napsala recept :



Ahoj,
jak jsem slíbila pokusím se přepsat své poznámky z pondělního pečení chleba a dát vám je k dispozici. Předem se omlouvám všem, kteří o ně nestojí, ale nedokážu ze seznamu vytřídit jen vážné zájemce pekaře.

Recept na domácí chléb:

2 polévkové lžíce kvásku
450 g mouky (ideálně v poměru 150 g žitné a 300 g hladké bílé pšeničné)
10 g soli
300 ml vody
koření či semínka dle chuti

Vše smíchat dohromady a nechat 8-15 hodin kynout (záleží na teplotě prostředí), poté z mísy vyklopit a cca 20X natáhnout a přeložit, uložit do ošatky na pomoučněnou utěrku a nechat další 1-2 hodiny, až zdvojnásobí svůj objem.  Troubu, spolu s hlubokým pekáčem s víkem, nahřát na 250, chleba vyklopit do pekáče a péct 15 minut přiklopený, poté snížit teplotu na 200 a dopéct cca 30 minut odklopený.

Už jsme jeden upekli, byl moc dobrý, jen v první části pracovního postupu jsem byla překvapená, že těsto bylo mnohem tužší a do rána dost oschlo. Nevím, zda tam nemám chybu, ale jsem přesvědčená, že součet materiálu měl být t50 g.  Zřejmě za to může jiná mouka, co váže víc vody, jinak si to nedokážu vysvětlit. Použila jsem speciální mouku chlebovou, co obsahuje víc lepku, tak příště zkusím dát trochu víc vody a uvidíme.

Jako bonus pro všechny, co se dočetli až sem J přidávám recept na buchtu z červené řepy, kterou jsem měla v pondělí s sebou.

500 g vcelku uvařené červené řepy
100 g másla
100 g tmavé čokolády
1 lžička vanilkového extraktu
200 g třtinového cukru
3 vejce
100 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
25 g kakaa (máte-li rádi výrazně čokoládové, lze dát i víc)

Ještě horkou řepu oloupat a nakrájet do mixéru spolu s nalámanou čokoládou a máslem a rozmixovat do hladka, vejce s cukrem ušlehat na hustou pěnu  a mouku promíchat s práškem a kakaem.
Poté všechno smíchat dohromady a dát do pekáče na pečící papír a péct na 180 cca 35 minut.

Přeji všem úspěchy při pečení a budu ráda za nějaké reakce ohledně vašich zkušeností s chlebem, ať to společně dotáhneme k dokonalosti a pak si třeba i na zahradě postavíme tu pekařskou pec J!
Zuzana

Karel 124

Poèet pøíspìvkù : 48
Join date : 25. 05. 15
Location : Praha, o. Kladno, Strakonice

Zobrazit informace o autorovi

Návrat nahoru Goto down

Re: Vegetariánská bašta

Příspěvek pro Sponsored content Today at 19:04


Sponsored content


Návrat nahoru Goto down

Zobrazit předchozí téma Zobrazit následující téma Návrat nahoru


 
Povolení tohoto fóra:
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru